Keserű üröm

Bokros, napos, száraz helyeket kedveli, elsősorban dombvidékeken, utak mentén, kerítések mellett, emberi települések közelében vagy köves területeken keserű üröm elő. Magyar Gyógyszerkönyvben is szerepel. A természetben gyakoribb fekete ürömhöz hasonlóan fűszernövényként keserű üröm.
Íze, illata hasonlít a citromérafűszeres.

A növény minden része illatos és keserű. Főként húsételek például csülök ízesítéséhez használják, de például fagylaltok fűszerezésére is alkalmas.

Ürmösborok vermutkeserű italoklikőrök egyik fűszere is. A fehér ürmöt, mint a világ állítólag legkeserűbb növényét már az egyiptomiak és a görögök ismerték és gyógyításra használták.
A Magyar Királyság területén a középkori kolostorkertekben megtalálható volt, a szerzetesek különböző elixíreket készítettek belőle. Étvágygerjesztő hatása miatt gyógyteák alkotórészeként is használatos.

A belőle nyert illóolaj görcsoldó, bélféregűző gyógyszerek egyik alapanyaga. Izgató szerként is használják és a váltóláz gyógyítására is alkalmazható. Külsőleg reuma elleni készítményekben használják.

Gyomor - és bélfekélyben szenvedő betegeknél káros hatású. Nagyobb adagban mérgezés léphet fel, melynek tünetei: hányáserős hasmenésvizelet-visszatartás, eszméletvesztés, görcsök.

Az abszintin felelős az üröm keserű ízéért: 1 gramm akár 70 liter vízben is észrevehető.