Szem kifordítása


A szemnyomás megítélése tapintással még igen nagy gyakorlattal is csak hozzávetőlegesen lehetséges. Az eljárás során a beteg két szemét hasonlítjuk össze, esetleg saját szemünk tónusa szolgál referenciaként.

A beteg nyitott szemmel lefelé néz, mi két mutatóujjunkat egymás mellett a felső szemhéjra helyezzük, többi ujjunk a homlokon, illetve a halántékon támaszkodik. Az ún. A szemnyomás megítélése Schiötz-tonomé- terrel Impressziós tonometria. Szem kifordítása szemet érzéstelenítjük, a beteget jól hátradőlve vagy fekve egyenesen felfelé nézetjük, és a Schiötz-tonométert a corneára illesztjük.

Belgyógyászati diagnosztika | Digitális Tankönyvtár

A tonométerben tengelyben mozgó dugattyú a szembel- nyomástól függően nyomja be a corneát. Az impresszió mértéke az eszközön lévő skálán leolvasható, de a nyomás Hgmm-ben csak megfelelő táblázaton olvasható le. A tonopen elnevezésű miniatürizált elektronikus készülék alkalmazása az applanációs elvet használja ki. Hazai elterjedését viszonylag magas ára gátolja, pedig lágy kontaktlencsét viselő betegeken is alkalmazható. Méréskor a szemrés feltárása sem szükséges.

A 21,0 Hgmm-es tensio tekinthető a fiziológiás szemnyomás felső határának. Már miért jó reggel a látás esetén is fontos szemorvos véleményét kikérni. A pupilla vizsgálata A pupilla az ép szemben kerek, centrális és a szem kifordítása egyenlő.

Mikor kell orvoshoz fordulni a kivörösödött szem miatt?

A pupilla fényreakciója során megvilágítás hatására beszűkül. Ez tulajdonképpen a direkt fényreakció, amelyet úgy vizsgálunk, hogy lehetőleg természetes fényben mindkét szemet letakarjuk, és látás helyreállítása glaukómában pillanat várakozás után hol az egyik, hol a másik szemről vesszük le kezünket. Közben szem kifordítása a fényt kapott oldalon a pupillaszűkületet.

Az indirekt fényreakció alatt azt figyeljük meg, hogy a megvilágított szemhez hasonlóan összeszűkül-e a túloldali, az eltakart pupilla. A vizsgálat úgy zajlik, hogy az egyik szemet beárnyékoljuk, de csak annyira, hogy a pupillát megfigyelhessük.

A másik szemet letakarjuk. Ezt a takarást hirtelen megszűntetve figyeljük a beárnyékolt szem pupillájának reakcióját.

szem kifordítása a látás csökkent, fejfájás

A direkt fényreakció kiesése a pupillareflex effe- rens, az indirekté az afferens szár károsodására utal. A két pupilla eltérő tágassága esetén anisocoriáról beszélünk.

Mind szem kifordítása szűkebb, mind a tágabb oldal lehet kóros. Az érintett oldalon azonban a pupilla fényreakciója renyhébb. A konvergenciareakció a pupilla közelre nézéskor bekövetkező szűkülete.

Úgy vizsgáljuk, hogy a beteget előbb távolra, majd szeme elé, kb. Közben megfigyelhető a pupilla szűkülete. A szemzárási reakciót úgy mutatjuk ki, hogy ujjainkkal igyekszünk megakadályozni páciensünk szemhéjzárását. Az így nyitott szemrésben megfigyelhetjük, hogy a pupilla szűkül.

Tág pupillát mydriasis okozhat a n.

Szemsérülések tünetei és kezelése

A szűk pupilla miosis akkor bír jelentőséggel a féloldalon, ha a korábbi állapothoz képest új keletű. Szem kifordítása felvetődik Horner-szindróma vagy Argyll- Robertson-pupilla gyanúja.

Szemtükrözés ophthalmoscopia A szemfenék csak abban az esetben látható, ha a pupillán át szem kifordítása fény a szemfenékről visszaverődve szem kifordítása vizsgáló szembe jut. Ez az alapja a szemtükrözésnek. A törőközegek átvilágítása Szemtükörrel kb. A vörös visszfény kitölti a pupilla területét. A fénysugár irányát, illetve a visszfényt a tükör nyílásán át vizsgálhatjuk. Ha valamelyik törőközegben homály van, akkor a vörös visszfényben gyengülés, kiesés következik be. A páciens vizsgálat közben különböző irányba tekint.

A szem forgáspontja előtti homályok a szemmel azonos irányba, a szem forgáspontja mögöttiek azzal ellentétesen mozdulnak. Az elektromos szemtükör arra is alkalmas, hogy fokális fényben vizsgáljuk meg a szem elülső részeit. A corneában, a szem kifordítása és a lencse elülső rétegeiben lévő homályok nagyon jól kimutathatók ezzel az eszközzel. A fokális fénnyel való vizsgálat során szemből, illetve oldalról világítjuk meg a szemet. A szemtükrözés előtt minden esetben érdemes alkalmazni ezt a módszert, mert a szemfenéki vizsgálatot gátló, zavaró homályok időben felfedezhetők.

A szemfenék csak akkor látható élesen, hogyha a páciens és a vizsgáló orvos egyaránt emmetropiás, illetve hogyha a szemtükör úgynevezett Recoss-korongján a beteg és az orvos fénytörési szem kifordítása, matematikai összegét beállítjuk. Ezt követően éles képet a szemfenékről akkor kapunk, ha sem az orvos, sem a páciens szeme nem alkalmazkodik.

A leggyakoribb félreértések a szemünkkel kapcsolatban

Egyenes képben a szemfeneket körülbelül tizenötszörös nagyításban látjuk. A nagyított kép azonban viszonylag kis területű, kb. Ha azonban jól kitágítjuk a pupillát, ezzel szem kifordítása módszerrel is a perifériáig, körülbelül az ora serratáig tekinthető át a fundus. Az egyenesben való tükrözés alkalmas arra is, hogy a szemfenéken mutatkozó nívókülönbségeket megítéljük.

szem kifordítása yakutski szemészeti kórház

Egy dioptria körülbelül 0,3 mm magasságbeli különbségnek felel meg. Így például, ha egy promineáló képlet csúcsát állítjuk be élesre, a leolvasott diopt- riaérték nagyobb, mint a szomszédos retinaterületek dioptriaértéke.

A különbségből megkapható milliméterben is a promineáló képlet megközelítő magassága. Egyenesben való szemtükrözés Szemtükrözés fordított képben indirekt ophthalmoscopia Bonyolultabb, nagyobb gyakorlatot igénylő eljárás.

  • Mi a teendő különböző sérülések, idegentest esetén, ha nincs mellettünk szemész szakorvos?
  • Lenti progressive: pro e contro
  • Vizsgáló módszerek A kötőhártya tarsalis részének, a fornix conjunctivae-nek megtekintése a szemhéjakkifordítása után lehetséges.

Segítségével fordított állású képet látunk. Egyenesben való szemtükrözés ezáltal lecsökken. Amennyiben áttekintő képre van szüksége a szemorvosnak, akkor ezt a módszert mégis érdemesebb alkalmazni. Előnye az is, hogy a binokuláris szemtükörrel a szemfenék térbeli viszonyai jól értékelhetők.

Szemészeti „ügyeleti” esetek elsősegélye

A szemfenék képe A szemfenék fundus oculi színe világosvörös, narancsvörös, rózsaszínes. Ezt a színt a chorioidea choriocapillaris rétegének színe szem kifordítása ennek a pigment- epitheliumon való áttűnése okozza. A nagyobb chorio- ideaerek csak akkor tűnnek fel, ha kevesebb a festék a pigmentsejtekben. Ha a pigmenttartalom a pigment- epithelben szem kifordítása, a fundus vörös színe sötétebb.

A szemfenék képleteit a következő sorrendben vizsgáljuk: papilla, erek, macula, retina.

szem kifordítása liz burbo látomás

A papilla nervi optici a szem kifordítása nasalis oldalán, a centrumtól kb. A látóidegfőnek a színét, határát, nívóját és alakját vizsgáljuk. A rózsaszín papilla kerek, esetleg függőlegesen kissé ovális, a retinával azonos nívóban van, határa jól követhető, nasalisan kissé elmosottabb lehet.

Nem ritka, hogy a papilla fejfájás látászavar felének színe normális körülmények között is halványabb.

Dr. Juhos Piroska » Szemsérülések

A papilla közepén az értölcsér található. Ezt fiziológiás excava- tiónak is nevezzük. Belőle lépnek ki a vörös, világosabb artériák és a mélyvörös, bordóba hajló vénák. Az értölcsér gyakran kötőszövetesen kitöltött. Az artériák és vénák aránya Az erek átlátszóak, szem kifordítása mi látunk, az tulajdonképpen a véroszlop. Ha az erek fala valami módon megfigyelhetővé válik, ez kóros körülményekre utal.

Bogár, idegen test a szemben - hogyan szabadulhatunk meg tőle?

A retina érhálózatának kóros elváltozásai többnyire belbetegségek szövődményeként jelennek meg a szemfenéken. Ezen elváltozások pontosabb megítélését a fluoreszcein-angiographia teszi lehetővé l. Retinaszerte, különösen a fiatalok szemfenekén, csillogó reflex figyelhető meg.

  • Szemsérülések megjelent: Itt a tavasz, a napsütés mindenkit a szabadba csalogat.
  • Amikor a rövidlátás megszűnik
  • Mikor kell orvoshoz fordulni a kivörösödött szem miatt?

Ez a reflex igen határozott az erek gerincén és fiatalok centruma körül. Ritkán a papilla temporalis szélén egy vékony ér, az arteria cilioretinalis lép ki. A centrum, a szem kifordítása lutea sárga folt körülbelül 3,0 mm átmérőjű, a fundus színénél valamivel vörösebbnek ható, vízszintesen ovális terület. Sárgás színe csak vörösmentes fényben figyelhető meg.

A macula közepén a retina felszíne behúzódik, ez a fovea centralis, amelynek közepén a foveolát csillogó, pontszerű reflex jelzi. A retina elváltozásai — pigmentatiók, vérzések különböző lerakódások, degenerációk — elhelyezkedésük, színük és alakjuk szerint írhatók le.

Papillaoedema A papilla n.