Nézőpontok integrálása


Rendszerközpontú terápia RKT Dr. Yvonne Agazarian Élő Humán Rendszerek elméletére épülő speciális terápiás módszer. Az elmélet szerint az élő humán rendszerek az információk felismerése és integrálása révén maradnak fenn, az egyszerűbb felől a komplexebb irányában fejlődnek és változnak.

Az akkori mentorom, aki a es és as években, a transzperszonális pszichológia robbanásakor Amerikában volt, s onnan rengeteg humanisztikus és transzperszonális pszichológiai könyvet hozott és kapott, adta a kezembe Wilber könyvét. A polca előtt álltam, és nem tudtam, melyiket olvassam el, mind olyan érdekesnek tűnt. Erre nézőpontok integrálása egy könyvet, és a kezembe nyomta. Egy kopasz, szemüveges, szuperokos kinézetű fej volt a borítón, és ez a felirat: Ken Wilber, Brief History of Everything Mindennek rövid története.

A kevés számú, de szigorúan definiált fogalmakhoz az RKT megfelelő módszereket, technikákat és eszközöket határoz meg. Ezeket a gyakorló szakember egyéni, pár- és csoport helyzetekben alkalmazza azzal a céllal, hogy az egyén vagy pár, csoport a megtapasztalt különbségeket feltárja, azonosítsa, feldolgozza és integrálja.

látásjavítás asztallal

Az un. Funkcionális Alcsoportképzés módszerével ezek az élő humán rendszerek növelik azon képességüket, hogy problémájuk, kérdésük mindkét oldalát átlássák és hatékonyan megoldják.

Ez a terápia elmélet magyarázatot ad arra, hogy az élő humán rendszerek mi módon őrzik és tartják energiájukat határaikon belül és irányítják azt céljaik felé.

tárgylátás látássérültekben

Itt most az elsődleges cél: a rendszer egyén, pár, család stb. Az alcsoportok a csoportban felszínre kerülő témák mindkét aspektusát megdolgozzák, megbeszélik, feltárják. Ez gyakorlatilag nézőpontok integrálása tréning-csoport terápiás kapacitását erősíti és lehetővé teszi, hogy a tagok aszerint választhassanak a konfliktus aspektusai közül, hogy melyik milyen terápiás pluszt ad személyes munkájukhoz.

Nézőpontok integrálása, Main navigation

Az Élő Humán Rendszerek elmélete, terápiája bármilyen élő humán rendszerre alkalmazható, érvényes: az egyszemélyes nézőpontok integrálása nézőpontok integrálása párokon át a családok, nagycsoportok, szervezetek, vagy akár nemzetek szintjén is. Az elmélet célirányos, önmagát korrigáló izomorf rendszerek hierarchiájáról beszél. A legfontosabb alaptétele, hogy az élő humán rendszer fennmaradásának és fejlődésének alapja a különbségek felismerése és integrálása.

A különbségekkel folyó munka Az embernek mindig kihívást, nehézséget jelent, ha valami eltérővel, mássággal, különbözővel kerül szembe.

A magyar víziközmű-szolgáltatók integrációja jogi nézőpontból

A csoport az egyén is! Emiatt a tendencia miatt a rendszerközpontú terapeuta vagy konzultáns elsősorban a rendszeren belüli kommunikációt figyeli.

élőhely a látásról

A zaj itt ellentmondást, kétértelműséget, redundanciát jelent. A perspektívákkal történő munka Az egyéni jóllét szempontjából nagyon fontos a perspektívaváltás képessége.

Akik képesek erre, kevésbé veszik magukra a fejlődéssel járó elkerülhetetlen nehézségeket.

látás nyitott szem a vízben

Amikor kevésbé vesszük személyesre a dolgokat, kevésbé érezzük magunkat frusztráltnak, sértettnek, ritkábban keveredünk terméketlen vitákba. Amikor annak nézőpontok integrálása rendszernek a kontextusában értjük meg magunkat, amihez tartozunk család, iskola, üzlet, politikai párt, egyház, sport klub stb.

Nézőpontok integrálása

Fejlődési fázisok A rendszerközpontú módszer az élő humán rendszerek fejlődési fázisaira épít. Ezek: 1. RKT mint Pszichoterápia Mint pszichoterápia egyéni, csoport, család- és párterápiás vonatkozásban is használható. Az RKT szerint a személy szenvedésének nagy része abból származik, hogy csak az egyéni, személyes perspektívát látja meg.

Main navigation

A terápia azáltal mozdíthatja előre a kliens személyes fejlődését, hogy kifejleszti, erősíti képességét, hogy lássa magát annak a rendszernek a perspektívájából is, aminek tagja. Vagyis a rendszer felől a dioptria káros a látásra meg önmagát.

ha gyengénlátó

A folyamatot a fenti fejlődési fázisok tudatosításával is segíti. Keményen dolgozik az ellenállással amit természetesnek tartmegtanítja a kliens ezek felismerésére és csökkentésére.

Arra, hogy ha már tudatossá válik elakadása, választási lehetősége is nyílik: dönthet: az ellenállást, esetlegesen a depressziós, reménytelen érzéseknek, gondolatoknak, a szorongásnak, félelemnek adja-e át magát vagy az ezek mögött megbújó impulzusokkal, érzésekkel, gondolatokkal való munkát választja-e.

Nem mindegy! Az élő humán rendszerek elméletére épült módszer pszichoterápiás, üzleti, szervezeti és oktatási területeken is jól alkalmazható.