Közeli látás


 • Mit kell tudni a rövidlátásról?
 • Rövidlátás, távollátás tünetei és kezelése - HáziPatika
 • Nézet táblázat piros
 • A közellátás, éleslátás - OptoKid Gyermekszemészeti Centrum
 • Tudnivalók a miópiáról, azaz a rövidlátásról I CooperVision
 • должно быть.
 • Látás-helyreállító műtét után

Szekeres Márta, a szemész főorvossal beszélgettünk arról: miért az egyik legfontosabb tényező, hogy időben jusson el a gyermek a megfelelően felszerelt gyermekszemészeti szakrendelőbe. A gyermek gyógyulása, kezelése szempontjából, az idő ugyanis a legfontosabb faktor.

A távollátás (hypermetropia) lézeres szemműtéte

Szekeres Márta. Ezeknél a gyermekeknél az iskolai munka nehezített. A tanító néni előbb-utóbb kéri közeli látás szülőt, hogy vigye el szemészetre a gyermeket.

közeli látás

Ha a gyermek nem ül meg 5 percig nyugodtan, gyakran nem pusztán azt a terhet viseli, hogy kirí a többi gyermek közül, de szinte elkerülhetetlen, közeli látás mindez lelki, pszichoszomatikus tünetekkel is együtt járjon. Ilyenkor a legfontosabb, hogy szülőként felismerjük ezt az állapotot, de legalábbis felvetődjön a gyanú, hogy szakorvosi segítségre lehet szükség és az első utunk a gyermekszemészhez vezessen.

közeli látás

Gyakran találkozunk azzal vizsgálat közben, hogy a szülő számára nagyobb gond, hogy esetleg szemüveges lesz a gyermeke, mint a gyermeknek. Jóllehet a gyermek viselkedése gyökeresen megváltozhat pusztán attól a ténytől, hogy élesen látja a táblát és képessé válik a figyelemre, koncentrálásra — hangsúlyozza a főorvosnő.

Navigációs menü

Abban az esetben, ha közeli látás gyermek rövidlátó és nem kap időben szemüveget, mivel közelre jól lát, mindig közeli játékokat játszik, s így fenn áll a veszélye annak, hogy magába zárkózott gyermekké válik. Azzal ugyanis, hogy nem nagyon tud részt venni szabadtéri játékokban, mert nem látja meg a labdát, amit felé dobnak, csak ha már egész közel érkezett, elveszíti az együttjátszás élményének lehetőségét közeli látás ezzel gyakran a barátkozás lehetőségét is.

közeli látás

Esetükben az a veszély is fennáll, hogy ha a látás életlen, a szem nagyobb ütemben romolhat. Ezért nem mindegy, időben sikerül - e javítanunk, korrigálnunk a rövidlátást egy megfelelő szemüveggel — hangsúlyozza a midrimax myopia főorvos. Genetikai okok A rövidlátás fokozódásának egyik lehetséges oka gyakran a genetikában keresendő — fejti ki Dr. Szekeres Márta.

közeli látás

Abba ugyanis nem tudunk beleszólni, hogy mekkorára nő meg a szemgolyó, hiszen ez általában örökletes. Vagyis előfordul, hogy két jó szemű szülőnek a gyermeke erősen rövidlátó, mert az egyiknek a nagyobb szemében megfelelően nagyobb a szemlencse is, így jól lát, a másik szülőnek kisebb a szeme és a szintén kisebb szemlencsével úgyszintén jól lát. Azonban ha a gyermek örökli a nagyobb szemet, valamint a másik, nem bele való szemlencsét, már elő is állt a rövidlátás.

 • Erős rövidlátás esetén az úszkáló homályok mouches volantes kialakulása is gyakoribb.
 • közellátás [1] | A magyar nyelv értelmező szótára | Kézikönyvtár
 • Mi a darázs látomása
 • Rövidlátás – Wikipédia
 • Távollátás, rövidlátás - Médiatár
 • Mi a rövidlátás?
 • Eszközök a látás javítására időskorban

Ezért lényeges az idő— mondja a főorvos — mert minél később kap a gyermek segítséget egy megfelelő szemüveggel, annál nagyobb fokú a rövidlátás mértéke.

Ugyanakkor jellemző az is, hogy nagyfokú rövidlátók esetén, mind a szemfenéken a látóidegen, mind a látóhártyán lehetnek problémák. Hogyan veheti észre a szülő?

közeli látás

A szülő azt érzékelheti rövidlátó gyerek esetében, hogy közeli látás pici gyermek túl közel megy a TV-hez, hogy jobban lássa a képet, illetve, hogy feltűnően hunyorít, ha már nagyobb, hiszen nem látja meg, például az előttük lévő autó rendszámát, vagy a villamos számát.

Ezek a jelenségek minden szülőnek feltűnnek, ha sorozatban ismétlődnek. A legfontosabb, ahogy már említettem, hogy ne várjanak, ha nem muszáj, vigyék el a gyermeket gyermekszemész specialistához.

A képek szerzői jogi védelem alatt állnak, felhasználásuk törvénysértő. Mi a különbség a távollátás és a rövidlátás között? A fénysugár különböző fénytörő közegeken keresztül éri el az ideghártyát a látás folyamatában. A fényt először a szaruhártya töri meg, majd a csarnokvízen halad keresztül, a beeső fény mennyiségét a pupilla szabályozza.