Genetikai szembetegség


Collie szembetegség jelentősége, vizsgálata és szűrése Collie szembetegség — CEA Mit jelent a kifejezés: Collie szemanomália, Collie szembetegség?

genetikai szembetegség

A szem fejlődésének olyan zavara, amely esetén az ideghártya, az érhártya, a látóideg és az ínhártya károsodik. A károsodás mértéke rendkívül genetikai szembetegség lehet, az enyhétől a vaksághoz vezető súlyosságig, és rendszerint mindkét szemet érinti.

  1. Mint a biológia szempontjából
  2. Genetikába kódolva - Öröklött és veleszületett szemproblémák
  3. Szemészet | Digitális Tankönyvtár

A nőstény és kan kutyák között hasonló arányban fordulhat elő, és nem befolyásolja a betegség megjelenését az sem, hogy milyen színű az állat. Milyen fajtákban fordul elő a betegség?

On-line időpont foglalás genetikai tanácsadás A Leber-féle öröklődő optikus neuropátia egy kizárólag anyai ágon öröklődő, a látóideg fokozatos elhalásával, majd idővel mindkét szem vakságával járó betegség.

Skót juhász- Collie és Shetlandi juhászkutya Sheltie fajtákban a legelterjedtebb. Kisebb mértékben, de érintett még e betegség tekintetében az ausztrál juhászkutya és az egyre divatosabb Border collie is.

Nyitvatartási idő

Milyen arányban fordul elő a betegség? E szembetegség előfordulása rendkívül elterjedt a skót juhászkutya hosszú szőrű és a kevéssé ismert rövid szőrű változataiban is, illetve a Shetlandi juhászkutyában.

genetikai szembetegség

Azóta természetesen számos vizsgálatot végeztek, és az egyre elterjedtebb szemészeti szűrővizsgálatok eredményeképpen a betegség előfordulása csökkent, de így is nagyon magas.

Hogyan öröklődik a Collie szemanomália?

Öröklött és veleszületett szemproblémák

Milyen tünetekkel jár a Collie szembetegség? Nagyon fontos hangsúlyozni, hogy a genetikai szembetegség tünetek különböző súlyosságúak lehetnek.

genetikai szembetegség

A betegség ugyan mind a két szemet érinti, de nem azonos fokban. Ez az arány relatív nagy, de annak a jelentősége még nagyobb, hogy ezen állatok biztosan örökítik a betegséget tovább. Míg szürkehályog vagy glaukóma zöldhályog esetén kifejezett jeleket lát a kutya tulajdonosa, Collie szembetegség esetén külsőleg rendszerint nem láthatóak a betegség tünetei, gyakran csak a látóképesség romlása vagy a teljes vakság észlelhető.

Időben elvégzett szemvizsgálattal e szembetegség tünetei diagnosztizálhatók.

Az örökletes szembetegségek típusai

A szemfenék fundus vizsgálatával látható jelei vannak e betegség megjelenésének. A szemfenék vizsgálatával négy fő elváltozás észlelhető e betegségnél, leggyakrabban az érhártya ereinek elváltozása hypoplasiaés az esetek kisebb részében a látóidegben vagy a környező retina részeken lévő bemélyedés, úgynevezett coloboma figyelhető meg.

Hogyan lehet vizsgálni e betegséget? Két fő módszerrel lehet e betegséget vizsgálni: szemfenékvizsgálattal és genetikai vizsgálattal.

Brachycephal kutya szembetegség a prominens orr-redő vagy másnéven orr-redő trichiasis

Szemfenékvizsgálat: A szemfenékvizsgálat során a kutyának egy rövid hatású, körülbelül óráig tartó pupillatágító szemcseppet adunk, amely az állat tájékozódását nem befolyásolja. A szemfenékvizsgálat egy úgynevezett oftalmoszkóppal történik, amelynek különböző fajtái vannak.

Jelenleg technikailag a legkönnyebb és legpontosabb vizsgálati eljárás a digitális funduskamerákkal történik, amely a retinának viszonylag nagy részét teszi egyszerre láthatóvá a vizsgáló számára, és akár képet is készítve, majd azokat akár utólag értékelve, az archiválást is lehetővé teszi. Genetikai vizsgálat: A másik lehetőság a vérből végzett genetikai vizsgálat, amely nemcsak azt hivatott vizsgálni, hogy a kutya szeme genetikai szembetegség, genetikai szembetegség azt genetikai szembetegség, hogy a betegségért felelős gént hordozza-e, tehát örökítheti-e a betegséget.

Sajnos a vizsgálat ára határt szab a lehetőségeknek, és jelenleg hazánkban kevés kutyát vizsgáltat a tenyésztője ilyen módon.

Miért nehéz egészségesen táplálkozni ?

Természetesen egyik vizsgálathoz sem szükséges a kutya bódítása. A CEA szemszűrésnél alapvető szempont, hogy a kölykök szűrése időben megtörténjen, genetikai szembetegség ideális esetben hetes kor között van. Mi a tenyésztők feladata? Nagyon fontos lenne, hogy a fenti fajták egyedeit és a megszülető kölyköket 5 és 8 hetes korban megvizsgálják, és csak mentes minősítéssel rendelkező kutyát vegyenek tenyésztésbe.

Genetikai szembetegség előzőekben ismertetett öröklésmenet szerint két mentes állat utódai között is van esély beteg kölyök születésére, de rendszeres szemészeti szűrővizsgálat alkalmazásával jelentősen vissza lehetne szorítani a betegség elterjedését.

A szemhéjállási rendellenesség egy gyakran előforduló állatorvosi szembetegség

Mit tehetnek a leendő skót juhászkutya, Sheltie, ausztrál juhászkutya vagy Border collie tulajdonosok? Mindenekelőtt érdemes tudni e betegségről, és a tenyésztőtől rákérdezni, hogy megtörtént-e a kölykök szűrése, és az időben történt-e.

genetikai szembetegség

Nem mentes minősítésű genetikai szembetegség hobbikutyaként ugyanolyan hűséges társa a gazdájának, és rendszeres szemészeti vizsgálattal ellenőrizhető a kutya látóképessége. Az állattartónak azt nagyon fontos szem előtt tartania, hogy a kutya tenyésztése nem javasolt.

Fenyves Ildikó.