Elefánt látvány


elefánt látvány az időskori látás

National Geographic Magyarország Az elefántok a látásélességet mérik társas viszonyaitól, érzelmeiről, intelligenciájáról már sokféle kutatás meggyőződött, egy most megjelent a szaglásukat vizsgálta.

Forrás: Pixabay A mennyiségi becslésre vonatkozó képesség sok esetben jól jön egy állatnak, például akkor, ha eleségek közt kell választania.

elefánt látvány a bilan látása gyenge

E képességeikről a kutatások a látásra vonatkozóan vizsgálódtak, nyilván abból kiindulva, hogy mi is a látvány alapján becsüljük meg elefánt látvány látvány a mennyiségét. Ezek a tesztek elefánt látvány nem vették figyelembe, hogy az állatok egyéb érzékszervei a mienknél jóval kifinomultabban működnek, akár a szaglás, akár a hallás a kérdéses érzék.

Egy amerikai kutatócsoport egy thaiföldi elefántvédelmi köztpont lakói segítségével végzett felmérést, amelynek az eredménye a PNAS folyóiratban jelent meg. A kutatás során hat ázsiai elefántot vizsgáltak, vödrökben különböző mennyiségű eledelt tettek eléjük, olyan fedővel lezárva, amelyen lyukak voltak, így az élelem illata átjött, ám belelátni nem tudtak az elefánt látvány.

elefánt látvány a látás helyreállítása bates osztályok szerint

Az ilyen kísérletekben az állat, ha képes felbecsülni a mennyiséget, akkor a többet választja a felkínált eleségből, az elefántok puszta szaglás útján a nagyobb mennyiségű eledelt tartalmazó vödröket választották ki a legtöbb esetben.

A találati arány a több-kevesebb megkülönböztetésében megfelelt annak, amit más, e képességgel rendelkező állatoknál tapasztaltak.

elefánt látvány 5 látás rövidlátása százalékban

Minél nagyobb volt a különbség a két vödör tartalma közt, annál pontosabb volt az elefántok választása is, pl. Ez a képességük jelentősen különbözik a mi szaglásunkétól, míg mi meg tudjuk ugyan mondani az illat alapján, ha egy zacskóban van kenyér, azt már nem, hogy egy szelet vagy tíz szelet került-e bele.

Elefánt - Ikarosz

Ha az elefánt a szaglását egészen másképp használja, mint az ember, akkor ez az állat védelmét szolgáló intézkedésekben is helyet kell, hogy kapjon. Thaiföldön az elefántok sokszor elhagyják a védett élőhelyüket és bemennek a termőföldekre, talán amiatt, mert az ottani nagy mennyiségű élelem szaga vonzza őket.

Szeretne azonnal értesülni a legfontosabb hírekről? Nem kérem Az értesítések bekapcsolásához kattintson a "Kérem" gombra! Valami hiba történt a feliratkozás során, az oldal frissítése után kérjük próbálja meg újra a fejlécben található csengő ikonnal. Már feliratkozott!

A farmerek és az elefántok közti konfliktusok könnyebben enyhíthetőek, ha megértjük a viselkedésük okait, s nem az elijesztésükkel próbálkozunk, hanem olyan védelmi stratégiát dolgozunk ki, ami hozzájuk idomul. Érdemes lesz a hasonló vizsgálatokat úgy megtervezni a jövőben, hogy a szaglásra is kiterjedjenek majd a látás mellett.

elefánt látvány a látás helyreállítása g kapuk szerint